Понедельник, 25.09.2017, 19:53
Приветствую Вас Гость | RSS
Търсене в сайта
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Социални връзки

Каталог статей

Главная » Статьи » КАЛЕНДАР » Януари

Едгар Алън По (19 януари 1809 г. - 7 октомври 1849 г.)

 

Литературата е най-благородната професия. Всъщност тя е почти единствената, достойна за един човек. За мен няма съблазън, която да ме изкара от правия път.

В литературата е като в закона или империята – утвърдено име е собствено имение или завладян трон.

Музиката, комбинирана с приятна идея, е поезия; идеята без музика е проза заради самата си окончателност.

От обширните владения на чистата проза разказът предоставя най-благоприятно поле за проява на високонадарения. Разказът

Едгар Алън По

Едгар Алън По (Edgar Allan Poe) – американски писател, поет, литературен критик и редактор, представител на американския романтизъм, предшественик на символизма и декаденството. Най-голяма известност получава за своите "мрачни” разкази (той е един от първите американски писатели, които пишат произведенията си под формата на кратки разкази). Автор на "Гарванът”. Създател на детективския жанр в литературата. Творчеството му способства за възникването на жанра научна фантастика.

Животът на Едгар Алан По е кратък и интензивен кошмар, като че ли белязан от проклятието "Never more!” на най-прочутия гарван в поезията. Творбите му обаче имат вечно и щастливо битие в световната литература, която продължава да експлоатира с огромен касов успех изобретенията на По.  24 Часа

 Едгар Алън По е трагична фигура, която съчетава талант, злополучна съдба и огромен принос към няколко жанра в световната литература. Смята се за баща на детективските истории и хорър жанра в литературата. Сред най-известните му разкази са „Черната котка” и „Убийства на улица Морг”.  Vratovrazka.bg

 Едгар Алан По е формулирал няколко правила, които впоследствие активно са използвани от други автори от дедективския жанр, при създаването на техните произведения.  mystics.eu

Безспорно името е обгърнато от онази литературна слава, която предпоставя безсмислието на всеки нов опит за негово представяне. Но за това ни утешава иронията на българското му четене. Тя го превръща в поредния "знаменит непознат” писател у нас, тъй като преведеното от него все още е по-малката част, а сериозното му българско изследване едва навлиза във второто си десетилетие…  Огнян Ковачев

Живял и творил далеч от европейските законодатели на литературата, този неин мощен преобразовател попада в маргиналията на родния си литературен канон, но пък прекосява много други граници. Най-универсалният американски писател на ХІХ век е досътворен от европейското въображение на Бодлер, Маларме, Мане, Артър Конан Дойл, Доре, Дебюси, в това число и от българското – на Теодор Траянов, Дебелянов, Георги Михайлов и др. „И така, По във всеки смисъл е писател на границите” – пише Цветан Тодоров; затова „неговото творчество е по необходимост маргинално. За щастие, във всяко време има читатели, които предпочитат маргиналиите пред центъра.  Културни новини

Най-известният представител на американския романтизъм е принуден да се съобразява и с масовия вкус на публиката, за да се издържа. Така създава първите детективски разкази в света и истории, пълни с мрак. Днес той е определян като "баща на поп културата” заради огромното му влияние върху Артър Конан Дойл, Жул Верн, Алфред Хичкок, Стивън Кинг. Кратките му истории пък започват да се екранизират още в зората на киното.  Дневник.bg

Биография    Цитати    Книги

Балтимор чества 200-годишнината на Едгар Алън По

Едгар Алън По беше погребан 160 години след смъртта му

Гарванът



Едгар Алън По (на английски: Edgar Allan Poe) е американски писател, поет, редактор и литературен критик, считан за представител на американския романтизъм.

Той е известен най-вече със своите мрачни и зловещи разкази, изпълнени с мистерии (виж макабра), и е сред първите американски писатели, които пишат произведенията си под формата на разкази. Създател е на детективския жанр в литературата. Неговото творчество спомага за възникването по-късно на научната фантастика като жанр. Едгар Алън По е първият известен американски писател, който се опитва да изкара прехраната си само чрез писателска дейност. Това обаче довежда до финансови затруднения в живота му.

Родителите му умират, когато той е невръстно дете. Отгледан е от Джон и Франсис Алън от Ричмънд, Вирджиния, но не е осиновен от тях. След като учи за кратко във Вирджинския университет и прави опити за военна кариера, решава да се отдаде на писателска кариера, която започва скромно с малката стихосбирка „Тамерлан и други поеми" (1827 г.), подписана анонимно - „от жител на Бостън".

После сменя фокуса си от поезия към проза и прекарва следващите няколко години работейки за литературни списания и вестници. Неговата работа го принуждава постоянно да се мести. Той живее в Балтимор, Филаделфия и Ню Йорк. В Балтимор през 1835 година сключва брак с 13-годишната си братовчедка Вирджиния Елиза Клем По. През януари 1845 г. огромен успех му носи поемата „Гарванът". 2 год. по-късно, на 30 януари 1847 г., съпругата му Вирджиния умира от туберкулоза. На 7 октомври 1849 г. Едгар Алън По умира на 40-годишна възраст. Причините за неговата смърт и до днес остават неизяснени.

Писателят оказва силно и значително влияние както върху американската и световната литература, така и върху космологията и криптографията. На базата на неговото творчество са създадени редица музикални произведения, филми, видео игри и други. Днес някои от местата, където е живял, са превърнати в музеи.

Творчество
Библиография на Едгар Алън По
Поезия

Елдорадо" (Eldorado, 1827)
Сън в съня" (A Dream Within A Dream, 1827)
Тамерлан" (Tamerlane, 1827)
Ал Араф" (Al Aaraaf, 1829)
Сам" (Alone, 1830)
На Елена" (To Helen, 1831)
Градът в морето" (The City in the Sea, 1831)
Червеят завоевател" (The Conqueror Worm, 1837)
Линор" (Lenore, 1843)
Гарванът" (The Raven, 1845)
Улалум" (Ulalume, 1847)
Анабел Ли" (Annabel Lee, 1849)
Звънчета и камбани" (The Bells, 1849)
На една в рая (To One in Paradise, 1833)

Разкази

Спускане в Маелстрьом" (A Descent into the Maelström, 1841)
Овалният портрет" (The Oval Portrait, 1842)
Черният котарак" (The Black Cat, 1843)
Лигея" (Ligeia, 1838)
Бъчвата с амонтилядо" (The Cask of Amontillado, 1846)
Уилям Уилсън" (William Wilson, 1839)
Златният бръмбар" (The Gold-Bug, 1843)
Балонът-измислица" (The Baloon-Hoax, 1844)
Истината в случая с господин Валдемар" (The Facts in the Case of M. Valdemar, 1845)
Преждевременното погребение" (The Premature Burial, 1844)
Убийствата на улица Морг" (The Murders in the Rue Morgue, 1841)
Загадката на Мари Роже" (The Mystery of Marie Rogêt, 1842)
Издайническото сърце" (The Tell-Tale Heart, 1843)
Разговор с мумия" (Some Words with a Mummy, 1845)
Маската на алената смърт" (The Masque of the Red Death, 1842)

Романи

Историята на Артър Гордън Пим" (The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket, 1838)

Есета

Философия на мебелите" (The Philosophy of Furniture, 1840)
Принципите на поезията" (The Poetic Principle, публикувана посмъртно, 1850)
Еврика: Прозаична поема" (Eureka: A Prose Poem, 1848)

Пиеси

Политик" (Politian, фрагмент, 1835)


Категория: Януари | Добавил: Maria (01.01.2012)
Просмотров: 166 | Комментарии: 1 | Теги: Едгар Алън По | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: